Obrim els ulls

Coses meves… o no.

Les berrugues, aquestes protuberàncies tan ‘antiestètiques’

La berruga és una petita excrescència cutània, dura i rugosa , que es localitza sobretot a la pell de les mans o del rostre i que té l’origen en una infecció viral de les cèl·lules que resideixen a la capa superficial de la pell causada pel virus del papil·loma humà (VPH). Les berrugues normalment són del mateix color de la pell i són aspres al tacte, però també poden ser fosques, planes i suaus. L’aspecte d’una berruga varia segons on està creixent.

Hi ha diferents tipus de berrugues: berrugues comunes de les mans, berrugues plantars (als peus) i berrugues planes.

Les berrugues comunes creixen normalment al voltant de les ungles i al dors de les mans.

Les berrugues dels peus creixen normalment a les plantes dels peus. El creixement pot ser en grup, donant lloc a les berrugues en mosaic. Aquestes berrugues no sobresurten a causa de la pressió que les aixafa i les empeny cap a dintre la pell. Poden ser doloroses quan es camina i provoquen la sensació de tenir una pedra a la sabata.

Les berrugues planes són més petites i suaus que les altres. Solen créixer en grups i es localitzen a qualsevol lloc del cos, encara que als nens se situen més sovint a la cara.

Encara que les berrugues no són gaire contagioses, es poden transmetre d’una persona a una altra, segons l’estat de la persona i la propensió individual.

La berruga comuna pot desaparèixer de forma espontània , en general en un lapse de dos anys després de l’aparició. El tractament per a les berrugues ha progressat de forma significativa en els darrers deu anys, però moltes vegades, fins i tot amb un bon tractament, poden tornar a aparèixer.

Les berrugues, si causen molèsties, fan mal o es multipliquen amb rapidesa, s’han de tractar.

Les berrugues que els surten als adults en general no desapareixen de manera tan fàcil o ràpida com les dels nens.

Els medicaments de venda lliure poden ser efectius per eradicar les berrugues. Són agents químics d’aplicació tòpica que es compren a la farmàcia i compostos normalment per barreges d’àcid salicílic i altres àcids, com per exemple el làctic.

Les berrugues comunes de les mans les poden tractar, en els nens petits, els pares, aplicant aquests productes a casa . Per obtenir bons resultats és important fer el tractament durant unes quantes setmanes.

Pot caldre, sobretot en adults, el tractament mitjançant crioteràpia (congelació) o electrocirurgia (cremat) . Així mateix, també és aplicable el tractament mitjançant làser per a berrugues difícils de curar amb altres teràpies.

Les berrugues plantars són més difícils de tractar a causa de la seva localització. Els tractaments indicats poden ser l’ús d’àcid salicílic, l’aplicació d’agents químics o un tractament quirúrgic de làser, electrocirurgia o extirpació. És important mantenir el peu sec, ja que la humitat facilita el contagi a altres parts de la pell.

El tractament d’elecció per a les berrugues planes és l’exfoliació mitjançant àcid salicílic, tretinoïna o àcid glicòlic.

Abans de procedir al tractament d’una berruga, aquesta ha de ser diagnosticada per un especialista per no confondre-la amb un altre tipus de patologia que pogués ser més greu.

Consells:
– Sempre és important que es diagnostiquin les berrugues; per tant, és recomanable la visita al dermatòleg.
– Les berrugues són una patologia “benigna”; per tant, si no molesten, és millor no aplicar un remei casolà i deixar que caiguin per si soles.

Anuncis

16 Agost 2004 - Posted by | Salut

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: