Obrim els ulls

Coses meves… o no.

El Número de Scheherazada

Pocs sospiteu que en el conte de ‘Las mil y una noches’ s’amaga una meravella que pot exaltar la imaginació de qualsevol, igual que altres meravelles de l’Orient.
Estem parlant del número 1001.
Quines meravelles?. Bé, començarem per dir que és divisible per tres números primers consecutius: el 7, 11 i 13. El producte dels quals resulta ser el número mencionat.
Però la meravella no és aquesta, sinó que si multipliquem qualsevol número per aquest, obtindrem un resultat que serà el mateix número duplicat: 962 x 1001 = 962 962
Encara que això era d’esperar: 962 x 1001 = 962 x 1000 + 962 = 962000 + 962; podem aprofitar aquesta propietat per aconseguir resultats ‘màgics’ si més no per les persones no iniciades en els misteris aritmètics.

Veiem un exemple de com podem sorprendre a un grup d’amics amb el següent joc:
Un d’ells ha d’escriure en un paper, i en secret, un número de tres xifres, i tot seguit afegeix el mateix número a continuació. Obtindrem un número de sis xifres composat per tres xifres repetides.
Ara li diguem al company del costat que divideixi el número per 7 (li podem assegurar que no i haurà residu en la divisió).
El resultat obtingut l’ha de dividir ara per 11 (també li podem assegurar que no hi haurà residu).
A continuació, que divideixi el resultat per 13 (tampoc tindrà residu).
El resultat d’aquesta última divisió serà el número pensat pel primer company.

Bueno si fem el joc d’aquesta manera pot ser massa previsible, però podem fer variacions partint de la base que el número de sis xifres on començarem a fer els càlculs es igual al producte següent: El_número_pensat x 7 x 11 x 13
Per exemple, si fem dividir el número de sis xifres per 7, desprès per 11 i finalment pel número pensat, amb total seguretat obtindrem el número 13.

Podem repetir el ‘truco’ dividint el número de sis xifres, primer per 11, desprès pel número pensat i finalment per 13; obtenint el número 7.

Anuncis

18 gener 2005 - Posted by | Curiositats, Matemàtiques

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: